[Kedvenc idézeteim matematikáról, tudományról]
[Kedvenc anekdotáim matematikusokról]
[Kedvenc matematikatörténeti kiindulópontjaim]
[Kedvenc magyar matematikakönyveim]
[Egy régebbi fotóalbum szép kirándulóhelyekről]


Kedvenc idézeteim matematikáról, tudományról

Ezen az oldalon összegyűjtöttem néhány, általam nagyon kedvelt, főleg a matematikával és a tudománnyal kapcsolatos idézetet, amelyek közül többet idézni is szoktam az óráimon. Próbáltam az eredeti forrásoknak utánajárni, mert gyakran előfordul, hogy egy-egy idézet nem is attól származik, akinek a szájhagyomány tulajdonítja. Időnként frissítem az oldalt, ha éppen egy jó idézetet olvasok vagy hallok. Sok frappáns idézet olvasható még Komornik Vilmos Valós analízis előadások című kiváló könyvében is (valamint a társszerzőként vele és egykori témavezetőmmel írt jegyzetünkben is).


Kedvenc anekdotáim matematikusokról

Ezen az oldalon összegyűjtöttem néhány, általam nagyon kedvelt anekdotát matematikusokról, amelyeket szívesen idézek is az óráimon. Próbáltam az eredeti forrásoknak utánajárni, mert gyakran előfordul, hogy egy-egy anekdota nem valójában csak legenda és nem is történt meg. Sajnos a legtöbb történet mindig valamilyen konkrét élethelyzetben jut eszembe, és aztán egy darabig újra el is felejtem, így egyelőre kevés található az oldalon. Sokkal több olvasható például ezen az oldalon.


Kedvenc matematikatörténeti kiindulópontjaim

A matematikatörténet iránti szeretetem Komornik Vilmostól ered, akitől Simon László mellett a legtöbbet tanultam. Elsősorban az elfeledett bizonyítások, ötletek érdekelnek és az, hogy egy-egy eredményt ki és hogyan igazolt először. Számtalanszor előfordul ugyanis, hogy egy adott tételt nem az bizonyította először, akiről az utókor elnevezte; az igazi felfedező neve pedig a múlt homályába vész, és akár a témával foglalkozók sem ismerik. Ezért szeretek eredeti cikkeket megkeresni és olvasni, amihez szerencsére ma már nem kell könyvtárba menni, hiszen szinte minden elérhető a digitális archívumokban. Ezen az oldalon összegyűjtöttem néhány internetes oldalt, amelyek egy része matematikatörténettel foglalkozik, a másik része pedig digitális archívum, ahol cikkeket, könyveket, matematikusok összes műveit stb. lehet keresni és legálisan letölteni.


Kedvenc magyar matematikakönyveim

Mottó:

„Ha kapok egy kis pénzt, könyveket veszek rajta, és ha még marad pénzem, akkor ételt és ruhákat.”

Erasmus (1466–1536)

Az egyetemi évek alatt kezdődött a régebbi kiadású (1900–2000 közötti), már nem kapható magyar nyelvű matekkönyvek iránti érdeklődésem. Néhány kurzushoz csak antikváriumban lehetett megszerezni az ajánlott irodalmat, és akkor kaptam rá a könyvgyűjtés ízére. Akik gyűjtenek valamit, azok biztosan ismerik azt az érzést, amikor egy ritkaságot több év várakozás után sikerül végre kézben tartani. A matematikával foglalkozók sem gondolnák, hogy milyen gazdag és színvonalas a magyar nyelvű matematikai könyvirodalom. Szeretnék ebből minél több könyvet beszerezni, ennek csak az egy adott lakásban elhelyezhető maximális darabszám szab határt.


Egy régebbi fotóalbum szép kirándulóhelyekről

Egy időben – nagyjából 2005 és 2010 között – sokat jártam kirándulni a geocaching nevű ládakereső játék kapcsán. Mostanában a játék iránt való lelkesedésem már kissé alábbhagyott, de kirándulni továbbra is szeretek. Ebben a fotóalbumban ebből az időszakból látható néhány kép, amelyek főleg a Vértes, a Gerecse és a Zempléni-hegység egy-egy szép kirándulóhelyén készültek.